blinis mred rejer

TARTELETTER MED RÄKOR OCH FISKFRIKADELLER

INGREDIENSER (2 PORTIONER)

300 g fiskfärs
50 g smör
2 msk mjölk
Cirka 5 dl mjölk
3 handfulla färska spenatblad
1 bunt grön sparris
½ riven gul lök
Salt och peppar
4 plattor smördeg
200 g handskalade räkor
1 bunt dill
1 dl ärtor
Juice från 1 citron
Krasse för dekoration

Tartelletskalen

Du kan välja att köpa färdiga tartelettskal eller prova den här enkla versionen. Förvärm ugnen till 200 grader.  Placera smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda tills plattorna är gyllene och upphöjda. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna på ett grillgaller. När de svalnat, gör du ett hål i mitten med en sked eller helt enkelt med ett finger.

Fyllning

Häll rikligt med vatten i en medelstor kastrull. Lägg fiskfärsen i en spritspåse. När vattnet kokar så skär du ett litet i påsens ände.  Tryck ut små "bullar" av fiskfärsen i vattnet. (Använd vid behov en liten kniv för att göra det lättare för färsen att släppa).

När fiskfrikadellerna flyter upp till ytan är de klara. Häll av vattnet och lägg fiskfrikadellerna åt sidan. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjöl. Bryn det i några minuter. Tillsätt sedan mjölken lite åt gången. Du kanske inte behöver all mjölk - såsen ska vara tjock och krämig, inte tunn! När såsen har fått rätt konsistens, tillsätt färsk spenat, sparris i mindre bitar och ½ riven lök. Krydda såsen med salt och peppar. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter.

Tillsätt ärtor, fiskfrikadeller, ½ citronsaft, hackad dill och handskalade räkor. Häll fyllningen i tarteletterna och garnera med krasse på toppen. Servera rätten omedelbart.