NORDHAVSRÄKAN

Räkan som vi handskalar, är den nordatlantiska nordhavsräkan. Denna art kallas ”Pandalus Borealis” och är känd för sin söta smak samt saftiga och fasta kött. Nordhavsräkan är rik på proteiner och har ett lågt innehåll av fett.

I HAVET
Nordhavsräkan fångas i Nordatlanten och i Norra ishavet, vilket medverkar till att räkan växer långsamt och får god tid på sig till att utveckla dess goda smak och konsistens. Livstiden på en räka är ca 9 år och räkan fångas ofta när den är runt 6 år. Här är räkan mellan åtta till tio centimeter lång. Odlade varmvattenräkor är i motsats fullvuxna när de är runt 6 månader.

Utseendemässigt har räkan ett rött, nästan genomskinligt skal med röda antenner på huvudet. Huvudet kan ibland framträda något mörkare. Orsaken till den mörka färgen kan vara flera, färgen kan påverkas av räkans kost eller när räkan leker och tömmer huvudskölden på rom. Den mörka färgen påverkar varken räkans smak eller konsistens.

Nordhavsräkan lever nära havsbotten och föredrar en vattentemperatur mellan 0-8 grader. Den lever huvudsakligen av plankton och mikromaskar. De föds som hanar men utvecklas till honor efter 3-4 år och är således hermafroditer. Under leken på våren blir äggen befruktade och hannen bär äggen. Efter kläckningen mister räkan sitt skal och ut växer ett nytt större skal.

PÅ LAND

När nordhavsräkor är fångade förbereds de ombord på trålaren. Här sorteras, kokas och fryses de inom några få timmar. När räkorna anländer till vår produktionsenhet i Tanger i Marocko blir de upptinade och skalade för hand. Därefter läggs de handskalade räkorna i lake och packas i tätförslutande hinkar eller vacuumpåsar.

Nordhavsräkan är en god källa till protein och har ett mycket lågt kaloriinnehåll. Samtidigt innehåller den vitaminer och mineraler som till exempel B12 vitamin, jod och zink. Räkan kan både ätas kall och som en del av varma rätter. Väljer man att använda räkan i en varm rätt rekommenderar vi att man tillsätter räkorna sist. Om inte, kan räkan lätt bli lite seg i konsistensen.