SMakrika rätter med räkor
Lyxtarteletter med handskalade räkor
Tarteletter är en tidlös dansk klassiker – och kan varieras i otaliga läckra versioner. Det här receptet är en lyxig variant med spröda, hembakade tartelettskal, handskalade räkor och delikata fiskbullar.
Se receptet
INGREDIENSER (2 STK)
300 g fiskfärs
50 g smör
2 msk mjöl
Ca 5 dl mjölk
3 nävar färsk spenat
1 knippe gröna sparrisar
½ riven lök
Salt och peppar
4 plattor smördeg
200 g handskalade räkor
1 knippe dill
1 dl ärter
Saften från 1 citron
Krasse till dekoration
TARTELETTSKAL
Du kan välja att köpa färdiga tartelettskal, eller prova den här enkla versionen. Förvärm ugnen till 200 grader varmluft. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka smördegen tills de är gyllene och har ”puffat” upp. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna på galler. När de är kalla, gör ett hål i mitten med en sked eller bara med fingrarna.
FYLLNING
Koka upp rikligt med vatten i en medelstor kastrull. Lägg fiskfärsen i en spritspåse. När vattnet kokar, klipp av spetsen på påsen och spritsa små ”bollar” av fiskfärs ner i vattnet (använd gärna en liten kniv för att lättare få loss färsen).
När fiskbullarna flyter upp till ytan är de färdiga. Häll av vattnet och ställ bullarna åt sidan.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl. Fräs i ett par minuter. Häll sedan i mjölken lite i taget. Du kanske inte behöver all mjölk – såsen ska vara tjock och krämig, inte tunn.
När såsen har rätt konsistens, tillsätt färsk spenat, sparris i bitar och ½ riven lök. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i 10–15 minuter.
Precis före servering tillsätts ärter, fiskbullar, saften från ½ citron, hackad dill och handskalade räkor. Fyll smördegsskalen med blandningen och toppa med färsk krasse. Servera genast – och njut!

Tacos med fräsch räksallad
Den här versionen av tacos bjuder på små, hembakade och mjuka tortillas fyllda med fräsch räksallad, het chilidressing och krämig guacamole. En fräsch och smakrik kombination.
Se receptet
MJUKA TACOS (12 STK)
300 g vetemjöl
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
50 g mjukt smör
Smula smöret i mjölet och blanda ner salt. Tillsätt vattnet lite i taget. När degen har gått ihop, lägg den på bordet och knåda ordentligt. Forma 12 små bollar. Kavla ut dem till mycket tunna, runda tortillas. Stek på hög värme i en torr stekpanna i cirka 1 minut på varje sida. Lägg dem ovanpå varandra i en hög och täck med en ren kökshandduk så de håller sig varma och mjuka.
RÄKSALLAD
200 g handskalade räkor
½ mango
1 röd paprika
½ rödlök
2 salladslökar
1 stor tomat
Skär mango, paprika, salladslök, tomat och rödlök i små fina tärningar. Skölj snabbt räkorna i kallt vatten och lägg dem på lite hushållspapper. Blanda sedan ihop allt.
CHILIDRESSING
2 dl majonnäs
1 dl Sriracha Mayo (finns i de flesta matbutiker)
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrön
Salt efter smak
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna utan olja tills de blir gyllene. Ta av från värmen. Blanda majonnäs, Sriracha Mayo och sesamfrön i en skål. Pressa i vitlöken, rör om väl och smaka av med lite salt. Ställ kallt fram till servering.
GUACAMOLE
1 avocado
½ rödlök
1 tomat
1 vitlöksklyfta
Limesaft
Salt och peppar
Hacka rödlöken fint. Halvera tomaten, ta bort saft och kärnor och hacka den mycket fint. Finhacka vitlöken. Dela avokadon och ta bort kärnan. Mosa avokadon i en skål och blanda ner de övriga ingredienserna. Pressa i limesaften och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
SERVERINGSTIPS
Innan servering pressar Laura lite limesaft över sina tacos och toppar med:
-
Fint strimlad spetskål
-
Crème fraîche
-
Chilidressing
-
Fint strimlad salladslök
-
Cashewnötter

Läckra blinier med räkor och örter
Blinier är det perfekta tilltugget eller förrätten – och kan varieras i oändliga kombinationer. Här toppas de med en fräsch räksallad med örter och gröna sparrisar. De små plättarna kan enkelt frysas in och värmas upp när gästerna kommer.
Se receptet
BLINIER (12 STK.)
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lite salt
2 ägg
½ l mjölk
Smör till stekning
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner äggen och tillsätt sedan mjölken lite i taget under omrörning. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör och stek små blinier. Använd en matsked för att klicka ut smeten i pannan och forma dem direkt till små, runda plättar.
RÄKSALLAD
2 dl crème fraiche 18%
4 msk majonnäs
200 g handskalade räkor
1 knippe gröna sparrisar
1 knippe dill
1 knippe gräslök
2 salladslökar
Saften från ½ citron
½ rödlök
Koka upp en kastrull med vatten. När det kokar, lägg i sparrisarna och koka dem i 1–2 minuter. Skölj med kallt vatten och låt svalna. Skär sedan i små bitar. Skär salladslöken fint. Hacka gräslök och dill. Skölj räkorna snabbt i kallt vatten och låt rinna av. Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner sparris, dill, gräslök och salladslök. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Vänd försiktigt ner räkorna strax före servering – annars kan röran bli lite vattnig.
Servera de små blinierna med en generös klick räksallad, lite finhackad rödlök, ett par räkor och en kvist dill på toppen. Njut!

Klassiska tartelettskal med räkfyllning
Att förnya en klassisk dansk rätt kan vara en utmaning – men här har man lyckats. Fyllningen består av handskalade räkor i stället för kyckling, kombinerat med vita sparrisar, färsk dill och citron. En smakrik kombination som lyfter rätten till nya höjder.
Se receptet
INGREDIENSER
Tartelettskal
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl grädde
1 burk vita sparrisar
300 g handskalade räkor
2 knippen dill
1 ekologisk citron
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa ordentligt i kastrullen och låt fräsa i ett par minuter. Tillsätt sedan mjölk och grädde lite i taget under ständig vispning. Häll i spadet från sparrisarna tills såsen får rätt konsistens. Låt såsen koka upp och vispa igenom ordentligt. Om den känns för tjock kan du späda med lite mer mjölk.
Skär sparrisarna i lagom stora bitar och hacka dillen fint. Låt räkorna rinna av i en sil och skölj dem hastigt i kallt vatten. Riv ner citronskal i såsen, dela citronen och pressa i ungefär en matsked saft. Tillsätt nu räkor, sparris och dill. Vänd försiktigt runt och smaka av med salt och peppar.
Värm tartelettskalen i ugnen och fyll dem sedan med den varma räkfyllningen. Servera direkt – och njut!

Seafood lyxpizza
Den här pizzan är för dig som vill njuta av något riktigt gott på nolltid. Den skiljer sig från den klassiska italienska pizzan med sitt nordiska uttryck och en fräsch thailändsk twist.
Se receptet
INGREDIENSER (2 STK)
2 färdiga durumpizzabottnar
100 g mascarpone
100–150 g lagrad vit cheddar
200 g handskalade räkor
1 mogen avocado
4 msk sriracha-mayo
2 msk majonnäs
2 msk rostade sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 ask krasse
Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Riv cheddarosten. Klicka ut små ”toppar” av mascarpone på pizzabottnen, gärna med en liten sked. Strö över den rivna cheddarn. Baka pizzorna i ugnen tills de är gyllene och frasiga.
Chilimajonnäs: Rosta sesamfröna i en torr panna. Blanda sriracha-mayo med majonnäs, sesamfrön, hackad vitlök och citronsaft. Häll chilimajonnäsen i en spritspåse.
När pizzan är färdig, toppa den med skivad avocado och rikligt med handskalade räkor. Klipp ett litet hål i spritspåsen och ringla chilimajonnäsen över pizzan. Avsluta med att strö över generöst med färsk krasse. Servera direkt – en lyxpizza med wow-faktor!

Räkor, som om du hade skalat dem själv
COLDWATER DANMARK
Coldwater United Seafood ApS
Østerbaek 35
9310 Vodskov
+45 98 29 10 42
order@coldwaterseafood.dk
CVR-nr: DK12593945
COLDWATER SVERIGE
Coldwater United Seafood AB
Skepparegatan 14
252 70 Råå
+46 705 26 53 29
order@coldwaterseafood.se
ORG-nr: SE5564955135